نخلگردانی یا نخلبرداری، یک سنت بااصالت و با قدمت ایرانی و مخصوص شهرهای مرکزی و کویری ایران است
به گزارش حرفینو ساعت ۱۵ روز شنبه ۳۱ تیرماه نخل عزاداری محله کوشک اردستان که قدمت آن را حدود ۳۰۰ سال عنوان میکنند به دلایل نامشخصی آتش میگیرد و کاملاً از بین میرود. آتشنشانان هنوز قادر به کشف علت این آتشسوزی نشدهاند.
تاکنون فرد یا اشخاصی در این خصوص بازداشت نشدهاند ولی تعدادی از اهالی محله و افراد مطلع جهت پارهای از توضیحات فراخوانده شدند.
نخلگردانی یا نخلبرداری، یک سنت بااصالت و با قدمت ایرانی و مخصوص شهرهای مرکزی و کویری ایران است. در این سنت، سازهای چوبی به شکل نخل و نماد تابوت چوبی عظیم امام حسین در ایام سوگواری محرم و در دهه اول این ماه و مخصوصا در روز عاشورا توسط تعداد زیادی از مردم شهر، حمل و جابجا میشود.
تابوت در حالی که توسط پارچههای مشکی و سبز پوشانده شده، توسط عزاداران پرشماری (به دلیل وزن زیادِ آن) حمل میشود. سابقه نخلگردانی را به قبل از اسلام و زمان ساسانیان و مرتبط با سوگواری سیاوش میدانند.
قربانی کردن گوسفند در محل عبور نخل، دود کردن اسفند، سینهزنی، نوحهخوانی و… از آیینهای جانبی این مراسم بزرگ و سنتی است. در طول جابجایی نخل در روز عاشورا مردم عزاداری میکنند و نوحه میخوانند و امام حسین را بصورت نمادین تشییع میکنند.
نخلها در طول مدت سال در مقابل حسینیههای اعظم و یا در میادین اصلی و بزرگ شهر و در مقابل چشمان مردم نگهداری میشوند. مردم شهرهای یزد، اردکان، کاشان، اردستان، نائین و… علاقه و تعصب بسیار زیادی به نخل شهر خود دارند. برای آن احترام زیادی قائلند و در طول سال پارچههای سبز حاجات خود را بر شبکههای نخل میبندند.
در اجرای این مراسم باشکوه تقسیم کار جالبی وجود دارد که در برخی شهرها این سنت هنوز به دقت انجام میشود به گونهای که بلند کردن هر پایه نخل بر عهده طایفه خاصی بوده و کسی حق سرپیچی از آن موازین را ندارد و معمولاً این حق موروثی است.